FB Oranjewoud Participaties bv is geworteld in en betrokken bij Noord-Nederland. Wij willen van waarde zijn voor die regio.

Investeringsportefeuille

Het grootste deel van onze participaties valt onder de investeringsportefeuille. Hierin zitten deelnemingen waar wij – bijvoorbeeld door een opvolgingsprobleem of investeringsvraagstuk – mee in gesprek zijn gekomen. Afwegingen als werkgelegenheid, continuïteit en belang voor de regio spelen daarin een belangrijke rol.

Elzinga & Van der Krieke

Participatie vanaf: 2023

Elzinga & Van der Krieke is een innovatieve organisatie binnen de kunststofbranche die opereert in diverse sectoren. Zij ontwikkelen en produceren hightech onderdelen voor marktleiders binnen het MKB. Elzinga & Van der Krieke is de one-stop-shop voor kunststofproducten; van engineering, matrijsbouw tot productie. Omdat het bedrijf in 5 jaar tijd een snelle ontwikkeling/groei heeft doorgemaakt was de directie op zoek naar een passende partij voor de volgende stap. FB Oranjewoud Participaties is ingestapt waardoor uitbreiding van het machinepark mogelijk is gemaakt en ruime bedrijfskundige ervaring is toegevoegd aan het bedrijf. Op technisch vlak heeft dit een stap gezet voor het door ontwikkelen van een duurzaam luchtbehandelingssysteem die het verschil kan maken tegen de opwarming van de aarde. Door de samenwerking tussen Elzinga & Van der Krieke, FB Oranjewoud Participaties en de Friese Ontwikkelings Maatschappij zal Elzinga & Van der Krieke doorgroeien en blijven vooroplopen in circulaire ontwikkelingen in de high tech kunststof ontwikkeling van Noord-Nederland.

Koninklijke Drukkerij De Vries Vouwkartonnage

Participatie vanaf: 2018
Aantal medewerkers: 121,90 FTE
Aandeel FBOP: 95 %

Koninklijke Drukkerij De Vries is een belangrijke werkgever in Sneek en omgeving en heeft een zeer goede reputatie in de markt. Investeringen in state-of-the-art technologie, waaronder de 7-kleurenpers, schragen de transitie waarin dit bedrijf zich bevindt. In de wereldwijde trend om plastic waar mogelijk te vervangen door papier en/of karton is deze in vouwkartonnages gespecialiseerde drukkerij een waardevolle partij in Noord-Nederland. De directeur-eigenaar was op zoek naar een passende partij als nieuw mede-eigenaar voor zijn opvolgingsvraagstuk. FB Oranjewoud Participaties bood de juiste oplossing.

Bezoek website

Rentex

Participatie vanaf: 2017
Aantal medewerkers: 340,50 FTE
Aandeel FBOP: 30 %

In Bolsward en omgeving is Rentex één van de grotere werkgevers. Deze industriële wasserij is een voorbeeld van operational excellence en is in de zorgsector de grootste wasserij in Nederland. Marktleider Rentex zocht een partij die de kapitaalintensieve onderneming continuïteit kon bieden als familiebedrijf. FB Oranjewoud Participaties vult samen met de familie deze gezochte rol in.

Bezoek website

Landgoed Lauswolt

Participatie vanaf: 2018
Aantal medewerkers: 61 FTE
Aandeel FBOP: 100 %

Landgoed Lauswolt is een gastronomische parel in het Friese Beetsterzwaag, bekend in geheel Nederland én ver daarbuiten. Van groot belang als stage-/afstudeerbedrijf voor het Noord-Nederlandse HBO- en MBO-onderwijs op het 5-sterren hospitality en culinair niveau.

De directie van Landgoed Lauswolt heeft mede door de visie, knowhow en middelen van FB Oranjewoud Participaties gedurende de coronacrises fors kunnen investeren in een complete restauratie en verbouwing van het hotel. Door een strategische heroriëntatie van de toenmalige aandeelhouder moest Landgoed Lauswolt op zoek naar een nieuwe eigenaar die haar de mogelijkheid kon bieden om als maatpak uit een confectiecollectie te stappen en zelfstandig haar gasten op het hoogste niveau te kunnen bedienen. FB Oranjewoud Participaties heeft samen met de directie deze sprong gemaakt.

Bezoek website

Hotel de ABDIJ

Participatie vanaf: 2024

Het verhaal van Hotel de ABDIJ en Proef | Lokaal Dokkum start in 2019. Vier ondernemers uit de regio creëren een hotel met 20 kamers en diverse ontmoetingsruimten. In 2022 voegen twee culinair ondernemers zich bij het hotel en restaurant. En dat typeert de sfeer van deze onderneming; samenwerken omdat je dan meer kunt betekenen voor regio én ondernemerschap. Hotel de ABDIJ fungeert tevens als broedplaats voor jong ondernemerschap. Dat is één van de redenen waarom FB Oranjewoud Participaties per 2024 participeert in deze gastvrije onderneming.

Bezoek website

Eisma Media Groep

Participatie vanaf: 2020
Aantal medewerkers: 102 FTE
Aandeel FBOP: 72,53 %

Groei van werkgelegenheid is het credo van deze ‘hidden champion’ in de markt van uitgeverijen in de vakbladen- en educatiesector. De Eisma Media Groep pakt haar kansen ook online in een roerige sector die zich in transitie bevindt. De eigenaar-directeur zocht een partij om gezamenlijk de zelfstandige continuïteit van Eisma Media Groep te borgen. Hij vond in FB Oranjewoud Participaties de partij om samen schouder aan schouder de onderneming de toekomst in te sturen.

Bezoek website

B&G Foodfactory

Participatie vanaf: 2019
Aantal medewerkers: 7 FTE
Aandeel FBOP: 45 %

B&G Foodfactory is een nieuwkomer in de ijsmarkt, inspelend op de trend naar ambachtelijk ijs in nichemarkten. De jonge ondernemers van B&G Foodfactory wilden een volgende stap maken in de ontwikkeling van het bedrijf en zochten een participant. FB Oranjewoud Participaties steunt twee jonge ondernemers die de ambitie hebben om in de markt van ‘het ijs’ het verschil te maken.

Bezoek website

Greenmove Technologies

Participatie vanaf: 2014
Aantal medewerkers: 2 FTE
Aandeel FBOP: 33 %

Greenmove Technologies is ook een bedrijf dat is voortgekomen uit bestaande ondernemingen. De noordelijke bedrijven Ekwadraat en BioClear Earth lagen aan de basis van Greenmove Technologies. Greenmove levert technologie om biogas- en groengasproductie te versnellen. FB Oranjewoud Participaties ondersteunt deze spin-out in een markt waar het moeilijk is in te stappen.

Bezoek website

Maatschappelijk

In onze maatschappelijke portefeuille zitten bijvoorbeeld Eelde Groningen Airport en Koninklijke Tichelaar. Hier wordt het rendement bepaald in maatschappelijke impact en veel minder in geld.

Koninklijke Tichelaar

Participatie vanaf: 2017
Aantal medewerkers: 37,40 FTE
Aandeel FBOP: 91 %

In 2022 bestaat Koninklijke Tichelaar 450 jaar en is daarmee een van de oudste bedrijven van Nederland. FB Oranjewoud Participaties is gecommitteerd aan dit unieke ambachtelijke bedrijf om de transitie van het oudste keramiekbedrijf van Nederland naar producent van tegels voor gevelbekleding in binnen- en buitenland te realiseren. Toonaangevende architecten uit de gehele wereld weten het bedrijf in Makkum te vinden om hun creaties kracht bij te zetten.

Bezoek website

Groningen Airport Eelde

Participatie vanaf: 2020
Aantal medewerkers: 55 FTE
Aandeel FBOP: 26 %

Groningen Airport Eelde (GAE) vervult een belangrijke rol in de actuele energievraagstukken en de belangrijke logistieke functie van het vliegveld voor het Noorden. Er is een nauwe samenwerking tussen de directie, de provincies Groningen en Drenthe, de gemeente Tynaarlo en andere betrokkenen. Met een focus op educatie (zoals de KLM Flight Academy), verduurzaming en luchtvaartinnovatie (zoals waterstof- en dronetechnologie en elektrisch vliegen), liggen er volop uitdagingen in het verschiet. Daarnaast vervult Groningen Airport Eelde een essentiële functie op het gebied van de traumahelikopter.

Bezoek website

Vastgoed

De objecten die onderdeel zijn van onze vastgoedportefeuille komen uit bestaande of voormalige deelnemingen. In de ontwikkeling van dit vastgoed is er altijd een belangrijke maatschappelijke component. Wij zien onszelf niet als (vastgoed) ontwikkelaar gericht op optimaal rendement.

Sixmastraat Leeuwarden

Participatie vanaf: 2017
Aandeel FBOP: 100% %

Na de overname van NDC Mediagroep door Mediahuis is het pand waarin NDC zat nog eigendom van FB Oranjewoud. Deze prachtige locatie wordt ontwikkeld tot een media-innovatie campus (MICA) waarin bedrijven, opleidingsinstituten en verschillende andere partijen als bewoners werken en samenwerken. Dit object vormt een belangrijke schakel in de gebiedsontwikkeling aldaar en wordt omgevormd tot een waardevol object voor dit gebied en voor de stad.

Turfmarkt Makkum

Participatie vanaf: 2017
Aandeel FBOP: 100 %

De voormalige productielocatie van Tichelaar is niet meer in gebruik. Deze unieke locatie in het centrum van Makkum wordt omgevormd tot woon- en zorgcomplex. Daarbij wordt oog gehouden voor het verleden en voor de toekomst, in functie en in ontwerp.

Venus Op- en Overslag BV Heerenveen

Participatie vanaf: 2022
Aandeel FBOP: 22,5 %

Het onroerend goed wordt verhuurd aan externe huurders.

Exits

STEG

Participatie vanaf: 2019 - 2022

De Steel Tower Group (STEG) speelde in op de trend van de toenemende vraag naar windenergie, het bedrijf maakte masten voor windmolens. Een jong bedrijf boordevol ambitie om bij te dragen aan de productie van groene stroom. Het gelieerde bedrijf – Staalservice Zuidbroek BV – bewerkte metaal voor verschillende toepassingen waaronder die in windturbines. STEG zocht een partner en vond die in FB Oranjewoud Participaties. Uiteindelijk bleek de markt niet mee te vallen. Er was corona, orders bleven achter bij de verwachtingen. Na een kleine opleving kwam de oorlog in Oekraïne. De levering van staal was moeizaam en de inkoopcondities ronduit slecht. De stijgende prijzen van energie kwamen daar nog bij. Uiteindelijk bleek de businesscase niet rendabel te krijgen. Steeltower Europe BV en Staalservice Zuidbroek BV hebben beide zelf het faillissement aangevraagd.

Bezoek website

ColorHub

Participatie vanaf: 2021 - 2022

Colorhub is voortgekomen uit een bestaande onderneming en daarmee een mooi voorbeeld van een spin-out. Anker Stuy Verven en FB Oranjewoud Participaties zijn gezamenlijk de spin-out ColorHub gestart. Het doel is; bedrijvigheid op het gebied van e-commerce in de B2B-markt ontwikkelen. Mede door FB Oranjewoud Participaties kreeg dit innovatieproject van de succesvolle verffabrikant uit Terwispel een boost.

Bezoek website

Royal Jongbloed

Participatie vanaf: 2016 - 2022

Sinds 2016 was er een belang in Royal Jongbloed, wereldspeler als het gaat om dundrukboeken zoals bijbels, liedboeken en de eigen uitvinding ‘Dwarsliggers’. In 2021 is Jongbloed Grafisch Bedrijf BV een partnership aangegaan met Wilco. Dit familiebedrijf met circa 400 werknemers is één van de grootste spelers in de grafische sector in Nederland. Zij produceren op verschillende locaties waaronder – nu – in Heerenveen. In 2022 is Uitgeverij Jongbloed ondergebracht bij de Eisma Media Groep. Omdat het medialandschap volop in ontwikkeling blijft, zijn innovaties en schaalvoordelen van groot belang. ‘Jongbloed Christelijke Media’ is nu een extra pilaar onder het fundament van de Eisma Media Groep. Hier werken vakmensen verder aan de ontwikkeling van betekenisvolle verhalen in onder andere Bijbels, boeken en tijdschriften.

Bezoek website

Mediahuis Noord

Participatieperiode: 2013 - 2020

De Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC Mediagroep) was in 2013 op zoek naar een nieuwe mede-eigenaar om het bedrijf continuïteit te bieden. FB Oranjewoud Participaties BV is toegetreden als aandeelhouder en heeft samen met de medeaandeelhouders richting gegeven aan de transitie van NDC. In 2020 was de onderneming toe aan een volgende ontwikkelstap die gemaakt moest worden met een partij die uit de markt komt. Mediahuis is de partner voor die volgende fase geworden.

FGD Holding BV

Participatieperiode: 2013 - 2019

Een aantal voormalige medewerkers van Friesland Bank Assurantiën vatte na de overgang van Friesland Bank naar Rabobank het plan op om een eigen concept voor een regionaal verzekeringskantoor op te zetten. Om dit initiatief op te zetten zocht men een partner die vertrouwen had en financieel wilde ondersteunen. Deze partner vond FGD in FB Oranjewoud Participaties. Na 7 succesvolle groei jaren is de onderneming teruggekocht door de oprichters om vervolgens met FGD een volgende groeifase in te gaan.

Vripack

Participatieperiode: 2017 - 2022

Toonaangevend Yacht design in de markt van super jachten. Naval architecture, exterior design en interior design zijn de kwaliteiten van Vripack Yacht Design. Het bedrijf heeft een grote aantrekkingskracht op getalenteerde MBO- en Hbo-studenten. Talenten uit de regio en ver daarbuiten worden uitgedaagd voor een unieke carrière bij Vripack. In een strategische heroriëntatie van het wereldwijd opererende bedrijf zocht de directie een partij die kon ondersteunen in zowel woord, daad als middelen. In FB Oranjewoud Participaties vonden zij een uitstekende match om deze rol in te vullen.

Bezoek website