FB Oranjewoud Participaties en FOM nemen aandeel in Elzinga & Van der Krieke

31-01-2023
Ruurd Harthoorn – Elzinga & Van der Krieke in de nieuwe fabriek in Drachten (Fotografie Aron Weidenaar)


FB Oranjewoud Participaties en de Friese Ontwikkelingsmaatschappij (FOM) hebben beide een minderheidsaandeel genomen in Elzinga & Van der Krieke. Deze ontwikkelaar en producent uit Drachten wil marktleider worden op het gebied van innovatieve kunststofproducten voor het mkb.

,,Wij willen ons in een periode van drie tot vijf jaar inderdaad ontwikkelen tot marktleider op het gebied van innovatieve kunststofproducten voor het mkb. Dat is ambitieus, maar het kan”, vertelt Ruurd Harthoorn namens het directieteam van Elzinga & Van der Krieke, verder bestaande uit Wietse Elzinga, Arjen van der Krieke en Dennis Mous. ,,We zijn al vijf jaar samen met een opdrachtgever bezig met het ontwikkelen van een circulair aircosysteem. Dankzij het aandeelhouderschap van FB Oranjewoud Participaties en FOM komen er middelen vrij waardoor we de machine kunnen aanschaffen die we nodig hebben om dit aircosysteem in serieproductie te nemen.”

Voor Elzinga & Van der Krieke is dit een belangrijke stap richting circulaire productie. ,,Voor ons zijn circulariteit en innovatie ontzettend belangrijk, dat is het ook voor FB Oranjewoud Participaties en de FOM. Wij zijn dan ook blij dat we samen met deze partijen en onze opdrachtgevers kunnen doorontwikkelen.”

Maatschappelijk rendement
De FOM is al langer betrokken bij de innovatieve spuitgieterij. ,,We zijn in 2020 toegetreden als financier”, vertelt investment manager Sybo Zijlstra. ,,De jonge ondernemers wilden van een huurpand verhuizen naar een eigen, duurzaam pand. Ook werden er meer machines aangeschaft. Wat ons aansprak was hun ondernemerschap en kennis: ze weten precies waar ze het over hebben en zien de mogelijkheden voor verduurzaming van hun sector. Niet alleen wat materialen betreft, ook het proces zelf.” De FOM zet zich graag in om het bedrijf wederom te ondersteunen. ,,Wij zijn niet alleen voor het financiële rendement, maar ook voor maatschappelijk rendement. Als onze financiering helpt deze sector te verduurzamen, is dat mooi meegenomen. Bovendien is het een prachtig bedrijf, met enthousiaste en kundige ondernemers. Ze hebben de afgelopen jaren iets moois neergezet en kunnen nu een nieuwe stap maken.”

Duurzame groei
Harmen Peters, directeur van FB Oranjewoud Participaties is eveneens blij met de nieuwe participaties. ,,Deze ondernemers zijn relatief kort bezig. Ze doen prachtig mooie dingen, bezitten een schat aan kennis en hebben een enorme ‘drive’ en passie voor het product. Samen met het team van Elzinga & Van der Krieke willen we de onderneming duurzaam laten groeien.” Harthoorn: ,,We hebben een intensief traject doorgemaakt tot de ondertekening van de aandeelhoudersovereenkomst, daardoor zijn we al vertrouwd met elkaar geraakt.”

Circulaire samenwerking
Harthoorn besluit: ,,Wij bieden een breed pakket aan producten, maar deze zijn stuk voor stuk specialistisch en innovatief. Bij steeds meer partijen springen we in het oog met ons nieuwe pand, nieuwe machines en CO2-vriendelijke productie. Noord-Nederland is druk bezig een circulaire hotspot te worden. Wij willen daar een belangrijke rol in spelen en zoeken als technisch bedrijf nadrukkelijk de circulaire samenwerking op in de regio. De participatie van FB Oranjewoud Participaties en FOM betekent dat we daarmee nu echt kunnen opschalen.”